BEZETTING
muzikale leiding en piano • FLORESTAN BATAILLIE
regie en scenografie • MIEN BOGAERT
kostuums • ELENA WERNER
JOLIEN DE GENDT (Arianna / Costanza) • LIZA DEDAPPER (Silvia) • EMMANUEL JUNK (Enrico) • TIMOTHY VERYSER (Gernando)
OVER
Arianna a Naxos verklankt het verhaal van Ariadne die door de held Theseus werd achtergelaten op het eiland Naxos. Ze ontwaakt, bermerkt de verdwijning van Theseus en ontbrandt vervolgens in woede.
L’isola disabitata vertelt de lotgevallen van Costanza en haar veel jongere zus Silvia die al 15 jaar moederziel alleen op een onbewoond eiland leven. Costanza denkt in de steek gelaten te zijn door haar man Gernando, maar die werd in werkelijkheid door piraten te zijn ontvoerd terwijl zij in een grot lag te slapen. Na 15 jaar slaagt Gernando erin aan de piraten te ontsnappen en vaart hij samen met zijn vriend Enrico, wiens leven hij heeft gered, terug naar het eiland in de hoop om Costanza, levend of dood, terug te vinden. Deze is echter niet opgezet met zijn komst.
In deze voorstelling werken we enerzijds rond het motief van de vrouwenstaat. Waar Ariadne er na het vertrek van Theseus niet in slaagt om haar leven zin te geven, daar vergaat het Costanza en Silvia wezenlijk beter. Zij houden zich gedurende 15 jaar op een onbewoond eiland in leven: een prestatie die in de literatuurgeschiedenis voordien enkel door mannelijke personages (zoals Robinson Crusoe) werd neergezet. Ondertussen ontwikkelen zij een vehemente mannenhaat die aan Griekse komedies zoals zoals Aristophanes’ Vrouwenparlement doet denken.
Anderzijds nemen we Rousseau’s concept van de ‘noble sauvage’ (edele wilde) onder de loep. Onbewoonde eilanden en culturen die nog nooit met de Westerse beschaving in aanraking waren gekomen, konden in de 18de eeuw op veel populariteit rekenen. Ingrijpende veranderingen als gevolg van de industriële revolutie deden terugverlangen naar de natuur. “L’homme naît bon, c’est la société qui le corrompt,” zo beweerde Rousseau. In L’isola disabitata vervult Silvia, het kleine zusje van Costanza die als zuigeling op het eiland aankwam en de Europese cultuur dus nooit echt leerde kennen, de rol van ‘edele wilde’. Haar eerste gesprek met de uit Europa stammende Ernesto kan men beschouwen als een re-enactment van een koloniale ontmoeting.